Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Burgemeester Funklaan


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, vertelt Oisterwijk in Beeld over straatnamen in Oisterwijk, vernoemd naar mensen die actief waren en/of woonden in Oisterwijk.

Straat in Beeld: Burgemeester Funklaan

De Burgemeester Funklaan in de wijk Bunders in Oisterwijk (Bron: Oisterwijk in Beeld).

Burgemeester Bart Funk werd geboren in 1917 in Ede als zoon van legerofficier Bart Funk.

Hij trouwde met Lucia Dietvoorst, met wie hij vier kinderen kreeg. Funk verhuisde naar Bergen op Zoom, waar hij de HBS bezocht. Hij werd voluntair op de gemeentesecretarie en vervolgens secretariemedewerker te Tiel (1939) en Middelburg (1941). Op 16 september 1946 werd hij benoemd tot burgemeester van Heinkenszand. Ruim zes jaar later volgde een burgemeestersbenoeming in Oudenbosch.

Op 16 oktober 1965 benoemd tot burgemeester van Oisterwijk als opvolger van Van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Hij werd eveneens bestuurslid van het Anjercomité, het Rode Kruis, de Oranjevereniging, het Natuurtheater, de Stichting Hertenkamp, de VVV en het Wit-Gele Kruis. Voor dat laatste en zijn regionale en nationale bestuursfuncties in de gezondheidszorg en binnen het maatschappelijk werk ontving hij in 1978 een pauselijke onderscheiding. In 1974 werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Funk ontvangt Sinterklaas (Bron: Oisterwijk in Beeld).

Onder zijn burgemeesterschap breidde Oisterwijk uit met nieuwe wijken (Waterhoef, Bunders, ’t Seuverick) en werd een uitleg naar het noord-westen ingepland (Pannenschuur). Er kwam een HAVO en Oisterwijk kreeg een historische stadskern toegewezen van het Rijk. De verlegging en kanalisering van de Voorste Stroom vond hij zelf een van de hoogtepunten van zijn loopbaan. Een nieuw gemeentekantoor op het Huifkarveld lukte hem niet, de diensten moesten decentraliseren. Het Staalbergven werd gemoderniseerd met chloorbaden, er kwam een sporthal en een overdekt zwembad. Op 1 augustus 1982 trad hij wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd als burgemeester af. Hij werd opgevolgd door Opheij, Funk overleed op 13 september 1989 te Oisterwijk en werd begraven op het Joanneskerkhof.

Literatuur: uitgeverij Ad van den Oord

Meer over straatnamen en hun historie leest u op de website Oisterwijkinbeeld.nl.

 

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.