Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Vier en herdenk 80 Jaar Vrijheid in Moergestel


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, herdenkt Moergestel/Oisterwijk 80 jaar vrijheid. Dit bijzondere moment in onze geschiedenis wordt in het weekend van 26 en 27 oktober gevierd met een reeks van activiteiten, waarbij we stilstaan bij de bevrijding en de waarde van vrijheid in ons dagelijks leven.

Tentoonstelling in De Verdieping

Op zaterdag en zondag opent de tentoonstelling “Brug naar Vrijheid” in De Verdieping haar deuren. De expositie toont een verzameling historische foto’s, persoonlijke verhalen en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers krijgen een beeld van de gebeurtenissen die leidden tot de bevrijding van Moergestel en hoe de oorlog onze gemeenschap heeft gevormd.

Bevrijdingsfestival

Zaterdagavond vieren we onze vrijheid tijdens het bevrijdingsfestival in Den Boogaard, dat start om 18:00 uur en doorgaat tot 01:00 uur. Het festival biedt een feestelijke mix van muziek, optredens van lokale bands en een vleugje Keltische muziek die voor een unieke sfeer zal zorgen.

Genodigden en publiek volgen De Clan Lamont Pipe Band naar het monument (Foto: Rick Denissen).

Herdenking bij standbeeld Generaal Barber

De officiële herdenking vindt plaats op zondagmiddag. Om 13:00 uur verzamelen deelnemers zich in Den Boogaard, vanwaar ze in optocht naar het standbeeld van generaal Barber trekken, de bevrijder van Moergestel. Na een ceremonie met toespraken en kransleggingen keren de deelnemers terug naar Den Boogaard voor een afsluitende bijeenkomst.

Speciaal concert door Prinses Juliana  

Aansluitend op de herdenking verzorgt muziekvereniging Prinses Juliana een speciaal concert in Den Boogaard. Het programma bestaat uit een combinatie van  muziek die de herinnering aan de oorlog en de bevrijding levend houden. Dit concert vormt een passende afsluiting van een weekend waarin we stilstaan bij 80 jaar vrijheid.

De deelnemende organisaties nodigen iedereen uit om deel te nemen aan deze bijzondere herdenking en viering van onze vrijheid.

Programma Herdenking 80 Jaar Vrijheid

Zaterdag

11.00 -20.00 uur         tentoonstelling met om 11.00 officiële opening door de wethouder samen met mevrouw Verhoeven

18.00 – 1.00 uur         bevrijdingsfestival

Zondag

11.00 – 17.00 uur       Tentoonstelling

13.00 – 14.00 uur       herdenking

14.30 – 16.00 uur       Concert Muziekvereniging Prinses Juliana

Lees ook over de documentaire/filmavond Oisterwijk 80 jaar bevrijd

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.