Care Inn

Partij PRO worstelt met Boeke Heesters en het winkel dilemma


Tijdens de eerstkomende raadsvergadering buigt de gemeenteraad zich over het bestemmingsplan voor de locatie Boeke Heesters in Haaren. Dit plan omvat een aanzienlijk aantal woningen, waaronder ook sociale huurwoningen. Dit type woningbouw is hard nodig in onze gemeente, en wij juichen dit dan ook van harte toe. Maar tegelijkertijd biedt het plan ook ruimte aan een groot aantal commerciële panden, en wij betwijfelen of hier werkelijk behoefte aan is.

PRO is uiteraard voorstander van meer woningbouw. Op dat punt zien wij dus geen aanleiding om instemming met dit bestemmingsplan te blokkeren. Maar we maken ons wel zorgen over de uitbreiding van commerciële ruimte. Want is er in Haaren wel voldoende vraag naar winkelruimte, of gaat hier gebouwd worden voor leegstand? Onderzoeken wijzen uit dat er in Haaren geen behoefte is aan extra commerciële ruimte. Bovendien komt ook bij Haarendael in de toekomst al meer commerciële ruimte beschikbaar. Zelfs in Oisterwijk, een grotere kern met een levendig centrum dat bezoekers uit de regio trekt, zien we steeds vaker leegstaande winkelpanden.

Wij hadden liever een ontwikkeling gezien zonder de toevoeging van commerciële ruimtes, met de focus volledig op woningbouw. We hopen dat we in de toekomst niet met spijt terugkijken op de goedkeuring van dit ontwikkelingsplan, als leegstand het centrum van Haaren aantast. Elk dorp heeft een gezonde basis aan winkels nodig om de leefbaarheid te waarborgen, maar een overschot aan winkelruimte kan desastreuze gevolgen hebben. Langdurige leegstand kan immers zorgen voor een verder verminderd winkelaanbod.

Wij zullen daarom pleiten voor flexibiliteit, zodat ruimtes die in het huidige plan bedoeld zijn voor winkels of kantoren kunnen worden omgebouwd tot woonruimtes. Want natuurlijk helpen wij bij voorkeur zoveel mogelijk woningzoekenden aan een passende woning!

Vragen? Reacties? fractie@pro-oisterwijk.nl

Guy de Kort
Namens fractie PRO Oisterwijk

 

Het bericht PRO worstelt met Boeke Heesters en het winkel dilemma verscheen eerst op PRO Oisterwijk.

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)