Care Inn

Rechter zet voorlopig rem op bouw varkensstal in Heukelom


Opnieuw staat de bouw van een varkensstal in Heukelom ter discussie. De rechter heeft de bouw voorlopig stil gelegd.

De huidige stallen aan de Oisterwijksebaan 6 in Heukelom (Bron: Google Maps)

In de behandeling van een voorlopige voorzieningen heeft de rechter besloten dat de kans aanwezig is dat de vergunning voor de uitbreiding van varkensstallen aan de Oisterwijksebaan 6 onrechtmatig is. Zowel de oude als de nieuw te bouwen stallen worden voorzien van luchtwassers, waarbij de provincie is uitgegaan dat hierbij 85% van de schadelijke ammoniak dat in de stallen vrijkomt wordt uitgefilterd.

De boer wil op dit perceel – kort gezegd – enkele oude stallen slopen en nieuwe stalruimtes realiseren. Daarmee de varkenshouderij uitbreiden tot 4.838 vleesvarkens, 1.710 zeugen, 6 beren en 11.416 biggen, in totaal 17.790 varkens. De uitbreiding zou mogelijk zijn, omdat met de luchtwassers volgens de provincie uiteindelijk minder ammoniak in de lucht komt dan voor de uitbreiding.

In een andere zaak over luchtwassers op een andere locatie heeft de rechter vastgesteld dat niet is aangetoond dat dergelijke luchtwassers inderdaad voldoende goed werken. Onvoldoende is bewezen dat de ammoniak niet in de lucht terecht komt, en daarmee is niet voldoende aangetoond dat de Natura 2000 gebieden in de buurt beschermd worden. De boer heeft aan de rechter informatie gegeven over resultaten elders, maar die vond de rechter onvoldoende onderbouwd.

Omdat ook in Heukelom de natuurvergunning is gebaseerd op gebruik van luchtwassers, zou ook deze natuurvergunning volgens een buurtbewoner onterecht zijn afgegeven. De rechter gaat hierin mee en stelt dat minstens onvoldoende is aangetoond dat die luchtwassers voldoende werken. Omdat de vergunning op de werking van die luchtwassers is gebaseerd, zou daarmee de vergunning onterecht zijn afgegeven.

De rechter schorst de door de provincie verleende vergunning en activeert de bouwstop, totdat in hoger beroep is bepaald of de vergunning al of niet geldig is. De rechter verwacht op dit moment dat dit niet het geval is.