Care Inn

Ruim aanbod bij start Oisterwijkse Maand van de Geschiedenis


Afgelopen weken heeft de werkgroep, bestaande uit vrijwilligers van alle deelnemende organisaties, haar programma en activiteiten voor de Maand van de Geschiedenis vorm gegeven. Op 1 oktober starten de organisaties met activiteiten, artikelreeksen en video’s. Ieder dag is er iets te zien en/of te beleven; alles over de geschiedenis in onze gemeente.

Gras was groen, de lucht blauw, de rozen rood… Zwart-wit geeft een verkeerd beeld van de werkelijkheid; het is echt nep! (Bron: Beeldbank Oisterwijk)

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In de gemeente Oisterwijk doen een aantal organisaties en vrijwilligers dit jaar voor het eerst gezamenlijk mee aan dit grootste geschiedenisevenement van Nederland. De deelnemers zijn: Historisch onderzoeker Ad van den Oord, Beeldbank Oisterwijk, Bibliotheek Oisterwijk, Comité Open Monumentendag, Heemkundekring De Kleine Meijerij, Joodse Begraafplaats, Joodse historie en struikelstenen, Oisterwijk in Beeld, Oisterwijk Nieuws, Stadsgidsen en Uitgeverij Kwartier van Oisterwijk. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen zij in oktober geschiedenis onder de aandacht. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving.

Hieronder treft u een beknopt overzicht van alle activiteiten die u kunt bezoeken, en de artikelreeksen die u vanaf 1 oktober aantreft. Uiteraard volgt van al deze activiteiten en artikelreeksen uitgebreide informatie. Die kunt u teruglezen op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis/.

Activiteiten:

5, 12, 19 en 26 oktober steeds om 14.00 uur unieke rondleidingen met de Oisterwijkse Stadsgidsen (klik).
16 oktober tot 6 november expositie van de Heemkundekring over bevrijding WOII in Bibliotheek Oisterwijk (klik).
16 oktober tot 6 november vrijheidsmonologen inleveren bij Bibliotheek Oisterwijk (klik).
20 oktober 14.00 uur Loofhuttenfeest Joodse Begraafplaats met muziek (info volgt).
24 oktober 20.00 uur Documentaire beschieting munitietrein met nog nooit vertoonde beelden (klik).
26 en 27 oktober diverse activiteiten in Moergestel t.g.v. bevrijding Oisterwijk (klik).
30 oktober om 19.30 uur een lezing door Ivo van de Wijdeven over ‘Alle rafelranden van Europa’ (klik).

Publicaties:

Deze foto is gemaakt op 1 november 1944, met als titel: ‘Bevrijding van Oisterwijk’. Maar de bevrijding van Oisterwijk was toch op 26 oktober 1944?! (Bron: Maczek Memorial Breda).

  • Peter Slingerland schrijft over de Joodse historie en struikelstenen van enkele voormalige inwoners: over de onderduikfamilie Heijmans en over Jacob van Oss en zijn nakomelingen.
  • Ad van den Oord schrijft over ‘echt, of nep’ gebeurtenissen in de Oisterwijkse historie: over oorlogse gebeurtenissen op de Kampinahoeve, een (on)echte foto van de bevrijding van Oisterwijk, over Willem van Oranje en iets met Van Gogh!
  • Beeldbank Oisterwijk toont deze maand zwart/wit video’s: Zwart/wit gaf niet het ware beeld, hoe zou de wereld er uit zien in kleur?
  • Oisterwijk in Beeld vertelt over personen achter de straatnamen, in bijzonder hun relatie met de maand oktober.