Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Joodse geschiedenis in beeld in de week van het Loofhuttenfeest


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, brengen de vrijwilligers van de Joodse begraafplaats in Oisterwijk de geschiedenis in beeld. Er is live muziek, koffie en thee en een Joodse lekkernij!

Op 20 oktober wordt de geschiedenis van de Joden in Oisterwijk in de afgelopen eeuwen, in beeld gebracht bij de Joodse begraafplaats aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk.

Deze geschiedenis begint in 1740. In dat jaar kwamen de eerste Joden in Oisterwijk: Aartsvaders Salomon Simon en David Akiba Hartog. Hun komst groeide uit tot een aanzienlijke gemeenschap met een eigen rabbijn, een synagoge en een begraafplaats voor Oisterwijk en wijde omgeving. Vanaf het begin van de 19e eeuw trokken veel Joden naar Tilburg. De Oisterwijkse Leerfabriek zorgde rond 1920 voor een nieuwe aanwas van Joden in het dorp. Daar kwam een einde aan door de Tweede Wereldoorlog. Dieptepunt in de vorige eeuw waren de vele deportaties van Joden naar vernietigingskampen. Ook vanuit Oisterwijk.

Vieren

Enkele graven op de Joodse begraafplaats in Oisterwijk.

Op 20 oktober worden al deze elementen bij elkaar gebracht en toegelicht. Herdenken en vieren, vreugde en verdriet, aan elkaar verbonden door treffende muziek van het trio Klezmajeur uit Eindhoven, onder het genot van een kop koffie en thee en Joodse lekkernij. Midden in de week van het Loofhuttenfeest zijn er toespraken afgewisseld met muziek, uitleg over het Loofhuttenfeest en een rondleiding voor belangstellenden. Inloop vanaf 14.00 uur.

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.