Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Voorzitter ANWB heft glas bij Groot Speijck, 23 maart 1931 in ‘nep’ zwart-wit


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, brengt BeeldbankOisterwijk de wereld in zwart-wit; niet het beeld zoals het werkelijk was.

In oude films wordt de wereld ons in zwart-wit voorgeschoteld. Niet de waarheid; ook in vroeger tijden was de wereld nét zo kleurrijk als nu. Gras was groen, de lucht blauw, de rozen rood en ook toen gingen zonsondergangen gepaard met de wonderlijkste kleuren. Oók tijdens de zwartste periodes in onze geschiedenis. Kleurrijk filmmateriaal; geschoten in zwart-wit!

Voorzitter ANWB heft glas bij Groot Speijck, 23 maart 1931 (Bron: Polygoon)

Voorzitter ANWB heft glas bij Groot Speijck, 23 maart 1931

Het ANWB-verenigingsorgaan ‘De Kampioen’ bestaat onder die naam al sinds 1883, hetzelfde jaar als de ‘Nederlandsche Vélocipèdisten Bond’ werd opgericht die twee jaren later werd omgedoopt tot ‘Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond’.

De toertochten die zij organiseerden voerden vaak door ‘luisterrijke plekken’ waar Oisterwijk er een van was. In ‘De Kampioen’ van 3 juni 1910 vinden we bijvoorbeeld de tekst:

“…tot aan den viersprong ‘Quatrebras’ waar wij linksaf naar Oisterwijk rijden. Hoewel wij niet blijven toeven in het dorp Oisterwijk willen wij onze belangstellende leden er toch even op wijzen dat dit dorp een aangenamen indruk maakt. Netgebouwde burgerwoningen, met trotsche heerenhuizen daartusschen vormen één lange, afwisselende breede straat waaraan de ontelbare linden een allerbekoorlijkst aanzien geven. Ook de omgeving mag aanspraak maken op den belangstelling van den vreemdeling. Een uitstapje naar ’t landgoed ‘De Gemullehoeken’, over ‘Den Hondsberg’ en ‘Speijck’ zou alleszins loonend zijn wanneer wij ons te Oisterwijk eenigen tijd konden ophouden.”

Het ‘Speijck’ zal later nog meer op de agenda komen staan, getuige deze filmbeelden van 23 maart 1931 als Polygoon Holland Nieuws afreist naar het Oisterwijkse bos- en vennengebied om bij het Groot Speijck ’n excursie vast te leggen van ANWB-gasten die toegesproken worden door toenmalig voorzitter Edo Bergsma en samen met hem het glas heffen.

Als dat glas heffen ‘op de toekomst’ was zijn ze daarin geslaagd, de ANWB is de grootste vereniging van Nederland met 5 miljoen leden.

Beeldmateriaal: Polygoon

Probeert u zich eens voor te stellen, hoe het er destijds in werkelijkheid uitzag:

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.