Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Peter en Sjef – De bakfiets, 1966 ‘nep’ zwart-wit


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, brengt BeeldbankOisterwijk de wereld in zwart-wit; niet het beeld zoals het werkelijk was.

In oude films wordt de wereld ons in zwart-wit voorgeschoteld. Niet de waarheid; ook in vroeger tijden was de wereld nét zo kleurrijk als nu. Gras was groen, de lucht blauw, de rozen rood en ook toen gingen zonsondergangen gepaard met de wonderlijkste kleuren. Oók tijdens de zwartste periodes in onze geschiedenis. Kleurrijk filmmateriaal; geschoten in zwart-wit!

Mooi beeldverslag van een bijzondere kampeertocht in 1966. (Beeldmateriaal: Peter Deen)

Peter en Sjef – De bakfiets, 1966

Mooi beeldverslag van een bijzondere kampeertocht!

58 Jaren terug schoot Peter Deen deze prachtige film in de zomer van 1966. Sjef Keuninkx en hij maakten met hulp van derden een bakfiets gereed als kampeermiddel en startten vervolgens een avontuurlijke tocht van drie weken door België, Noord-Limburg en Oost-Brabant.

Sjef overleed drie jaren terug, op 6 april 2021. Om zijn oude kameraad te eren dook Peter deze oude film op om hem vervolgens opgefrist te kunnen tonen aan eenieder.

Wie de film bekijkt doet zichzelf een plezier met het meeleven met de pedalerende tieners met volop oog voor mooie dorpen, landschap, fijne kampeerplekjes én spontane leeftijdsgenoten van de andere kunne.

De tocht werd vastgelegd met een klein filmcameraatje zonder al teveel toeters en bellen, aangeschaft bij Keurkoop voor honderd gulden. Witte Kat-batterij erin en filmen maar!

Duik ’n half uur mee in de belevenissen van toen!

Beeldmateriaal: Peter Deen

Probeert u zich eens voor te stellen, hoe het er destijds in werkelijkheid uitzag:

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.