Care Inn

Maand van de Geschiedenis: Miniaturen in glas in ‘nep’ zwart-wit


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, brengt BeeldbankOisterwijk de wereld in zwart-wit; niet het beeld zoals het werkelijk was.

In oude films wordt de wereld ons in zwart-wit voorgeschoteld. Niet de waarheid; ook in vroeger tijden was de wereld nét zo kleurrijk als nu. Gras was groen, de lucht blauw, de rozen rood en ook toen gingen zonsondergangen gepaard met de wonderlijkste kleuren. Oók tijdens de zwartste periodes in onze geschiedenis. Kleurrijk filmmateriaal; geschoten in zwart-wit!

Polygoonfilm uit 1952 met Oisterwijker de heer Mutsaerts aan de slag met miniaturen. (Bron: Polygoon)

Miniaturen in glas

“Dit zijn de attributen van de heer Mutsaerts uit Oisterwijk”. Zo vangt een polygoonfilmpje uit 1952 aan dat het vervaardigen van miniaturen in flessen en gloeilampen toont, ’n vaardigheid die Mutsaerts piekfijn beheerste. Zo laat de film zien hoe hij miniatuurhuizen, -schepen, -fabrieken, -vuurtorens en meer inbouwt.

Zwart-witbeelden met de herkenbare stem van Philip Bloemendal die je onmiddellijk meetrekt naar vervlogen tijden.

Beeldmateriaal: Polygoon

Probeert u zich eens voor te stellen, hoe het er destijds in werkelijkheid uitzag:

De Maand van de Geschiedenis

In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.