Care Inn

Alsnog flinke bezuiniging in nieuwe begroting Gemeente Oisterwijk


Minder geld van de landelijke overheid; dus was er geen sluitende begroting. ‘We komen tekort’ was kort geleden nog de overduidelijke boodschap aan de overheid. Dat signaal is bijgesteld; ondanks dat er niet meer geld komt is de boodschap nu: ‘het gaat ons lukken’. Het mag duidelijk zijn dat dit ten koste gaat aan meer belastingen en minder uitgaven.

Bevrijding

Gemeente Oisterwijk begint haar persbericht met de term ‘Krachtig koers houden’.  In haar uitgebreide begrotingsoverzicht vergelijkt het college (burgemeester en wethouders) die eigen ‘krachtige koers’ met de koers van de bevrijders in 1944. ‘Zoals gezegd zijn het kwetsbare tijden. Tijden waarin scherper wordt dat niet iedereen mee kan. Tijden waarin ontevredenheid steeds venijniger tot uitdrukking komt. Het zijn tijden waarin er steeds meer reden is om ons te beseffen en om te koesteren dat we al 80 jaar leven in vrede en vrijheid. We vieren dat dit najaar en komend voorjaar nadrukkelijk. Onze bevrijders in 1944 lieten zien wat het is om krachtig koers te houden. We hopen dat hun kracht ons inspireert om de gezamenlijke koers vast te houden die wij met uw raad afspraken. Dat doen we natuurlijk graag in discussie met u en met de velen die dagelijks in onze organisatie en in onze wijken en buurten aan de slag zijn.’

2025

Voor komend jaar verwacht de gemeente nog een meevaller van maar liefst € 1.535.000. Daarna volgt het jaar dat in eerdere berichten het ‘Ravijnjaar’ werd genoemd, omdat vanaf dan de landelijke overheid minder geld geeft aan de gemeenten. Er zijn dan ook besparingen nodig, en meer inkomsten.

Ondanks die mindere inkomsten, en flinke opgaven, is het bericht van de gemeente positief (zie onder). Wethouder Anne Cristien Spekle: “De begroting die we aanbieden aan de raad is op orde. Het weerstandsvermogen is uitstekend. Hier ligt een goede basis om deze raadsperiode en de jaren daarna verder te werken aan de uitvoering van de vele, soms complexe opgaven die we als lokale overheid op ons af zien komen. Keuzes maken is daarbij onze kerntaak, draagvlak opbouwen onze drijfveer.”

De belasting op wonen zal volgens de huidige begroting niet omhoog gaan. Wel gaat de belastingen voor niet-woningen en toeristen omhoog. En ook wordt de afvalstoffenheffing omhoog aangepast naar een vergoeding die de werkelijke kosten dekt.

Kan iedereen nog meedoen?

Dat iedereen in de samenleving mee kan doen, is niet alleen voor veel inwoners en raadsleden een wenselijk uitgangspunt, maar ook wettelijk verplicht. En op dit onderdeel is in de meerjarenbegroting – de verwachting over de komende vier jaar – een flink lager bedrag begroot. De gemeente wil dat we ‘samenredzaam’ zijn. De inkomsten voor dit onderdeel zakken komende jaren (+/- 7,5 miljoen) en de gemeente wil op dit onderdeel ook minder uitgeven (+/- 8 miljoen). Het idee om dit betaalbaar te houden (te zorgen dat het komende jaren minder kost) is volgens het college ‘dat inwoners, ondernemers, (zorg)organisaties en de gemeente er samen voor zorgen dat iedereen mee kan doen. Met inwoners waar dit (tijdelijk) niet zo is, zoeken we naar een oplossing, zo licht als mogelijk – zo zwaar als nodig. De zorg moet ook betaalbaar zijn voor de gemeente om zorg, nu en in de toekomst, te garanderen voor wie dat écht nodig heeft.’

Het debat en de besluitvorming over de begroting vindt plaats in de gemeenteraad op 7 november 2024.

Klik en lees hier de volledige begroting

Lees hieronder het persbericht van het college, burgemeester en wethouders van Gemeente Oisterwijk:

Een overzicht van het nu door college voorgestelde financiële plaatje voor de komende jaren; het grootste verschil zit in de post ‘Samen redzaam’, ofwel de zorgtaak dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Let op; zie onderstaande correctie op de totaalbedragen per jaar (Bron: Gemeente Oisterwijk)

 

Vanwege het vorige week genomen besluit het Staalbergven niet te renoveren volgt deze correctie op de totaalbedragen per jaar (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Begroting 2025 gemeente Oisterwijk: Krachtig koers houden

 Het college van Oisterwijk heeft besloten de begroting voor het jaar 2025 ter besluitvorming voor te leggen aan de raad. De begroting 2025 is meerjarig sluitend  met in 2025 een verwacht positief resultaat van € 1.535.000. Met het Ravijnjaar in zicht legt het college een concept begroting aan de raad voor waarin besparingen zijn opgenomen door middel van het reëel begroten. Om onze ambities waar te maken ontkomen we er niet aan om eenmalig de tarieven voor OZB niet woningen extra  te verhogen.

Het college constateert dat de uitvoering van het bestuursakkoord ‘Gezamenlijk perspectief over grenzen heen’ na 3,5 jaar in deze raadsperiode al een eind op weg is. Plannen en projecten worden samen met inwoners en partners vormgegeven. De inzet op dorpsplannen en de versterking van participatieprocessen zijn daarbij belangrijk. Net als de aanpak waarbij de gemeenteraad met plus- en topdossiers aangeeft welke behandelroute gevolgd moet worden en wat daarbij de eigen rol van de raad is.

Verbindend besturen

Leidraad voor het college is verbindend besturen. Regionaal gebeurt dat in GHO verband (Goirle-Hilvarenbeek-Oisterwijk) vooral bedrijfsmatig en binnen Hart van Brabant op tal van thema’s waaronder de energie- en klimaatopgave, de opvangtaakstelling, inkoop van zorg en ondersteuning en planning van verkeers- en vervoerprojecten.

Lokale opgaven

Lokaal staan we in verbinding met partners die inwoners wegwijs maken in het aanbod van zorg en welzijn. Met jongerenwerk is een ontmoetingsplek gebouwd, het Sociaal Huis heeft een nieuw onderkomen. Voor Den Domp en de herontwikkeling van het Mgr. Bekkersplein zijn concrete plannen ontwikkeld. En ook voor de P.I. School Hondsberg zetten we stappen.

Er ligt een doordachte basis voor onze opgaven in wonen, werken en recreëren en zeker ook voor behoud en versterking van de natuur in onze dorpen en oostelijk Tilburg. Met name wonen heeft zowel lokaal als nationaal veel aandacht. Met projecten als Oostelvoortjes II, Moergestel Noord, Boeke Heesters, Beekdalpark en de Kartonnagefabriek zijn flinke stappen gezet voor alle soorten woningbouw.

Het college houdt krachtig koers bij het uitvoeren van de afspraken uit het bestuursakkoord. Wethouder Anne Cristien Spekle: “De begroting die we aanbieden aan de raad is op orde. Het weerstandsvermogen is uitstekend. Hier ligt een goede basis om deze raadsperiode en de jaren daarna verder te werken aan de uitvoering van de vele, soms complexe opgaven die we als lokale overheid op ons af zien komen. Keuzes maken is daarbij onze kerntaak, draagvlak opbouwen onze drijfveer.”

Besluitvorming over de begroting 2025 vindt plaats door de gemeenteraad op 7 november 2024.