Care Inn

Wethouder kan nier meer om weigering antwoorden heen nu VVD vragen stelt


Eerder kreeg onze redactie geen antwoord op vragen over het DMC project op KVL-Noord. VVD Oisterwijk stelt alsnog vragen, en die moet het college (burgemeester en wethouders) beantwoorden.

De bedrijfspanden die in de gebiedsvisie van de gemeente staan aangemerkt als transformatiegebied; gaat dit plan nog door??  (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Het beoogde bouwproject omvat het verwijderen of verplaatsen van industrie en bedrijfspanden, en daarvoor zouden 250 woningen in de plaats komen. Er waren (en mocht het doorgaan nog steeds) veel vraagtekens over dit project. Zo zouden niet alle ondernemers willen verhuizen, en daarmee zouden woningen tussen of naast bedrijfspanden komen te staan. Ook kwam de vraag boven hoe het met vervuilde grond zit en bijvoorbeeld ook of het rendabel is om bedrijven te verhuizen in plaats van die woningen elders te plaatsen, bijvoorbeeld op de plek waar die bedrijven heen zouden moeten. Maar bijvoorbeeld ook, hoe het kan dat gemeente een bouwvergunning geeft voor een nieuwe bedrijfshal, juist op de plek waar die woningen bedacht waren?

Afgelopen jaar gingen de zorgen echter meer naar ondernemers en gemeente die bij dit miljoenenproject in zee zouden gaan met een bedrijf, waarvan de grootste aandeelhouder veroordeeld was van fraude; iets wat al enkele jaren bekend was.

Stilzwijgen

Hoe kon het gebeuren dat Gemeente Oisterwijk belangrijke signalen over fraude van een van de aandeelhouders had gemist? Ook het college gaf aan dat te willen weten, maar na gesprekken daarover met betrokkenen kwam er geen uitleg. Meerdere keren vragen, zonder reactie. En wellicht nog belangrijker was de vraag, wat er uit gesprekken met de projectontwikkelaar DBMC was gekomen, en hoe nu verder? Medio deze zomer werd duidelijk: Gemeente Oisterwijk geeft geen antwoord (klik).

Raadsvragen

Eerder deze week werd bekend dat het bedrijf DBMC de financiële malaise niet heeft overleefd. Dat bedrijf bouwt in ieder geval geen 250 woningen meer (klik).  VVD Oisterwijk stelt hier nu vragen over aan het college. En die vragen, daar kan het college niet omheen. Vragen van raadsleden moeten wettelijk beantwoord worden.

Onzekerheid

Zo wil de VVD van wethouder Eric Logister weten wat er uit de eerdere gesprekken met DBMC is gekomen; gesprekken die de wethouder had toegezegd te gaan voeren. Ook wil de partij weten of er gesprekken zijn geweest met de omliggende bedrijven en ondernemers, die immers ‘al jaren in onzekerheid verkeren’.  Uiteraard is de partij – net als velen – nieuwsgierig of en wat de nieuwe plannen zijn, of het hele idee nog doorgaat? De vraag is of de wethouder hier duidelijkheid over kan verschaffen, en of er door het wegvallen van DBMC voor de gemeente financiële gevolgen zijn. Duidelijk is dat dit uren voorbereiding heeft gekost; de vraag van de VVD is of er ook financiële schade is ontstaan, en of die op de gemeente verhaald kan worden.