Care Inn

Kerkhovense molen in bezwaar bij Raad van State tegen hoge woningbouw


De stichting Kerkhovense Molen heeft bezwaren tegen te hoge woningbouw. Ze gaan hiertoe in bezwaar tegen het bestemmingsplan en vergunningen. Hierover hebben ze onderstaande brief ingezinden:

Woningen tegenover de Kerkhovense Molen

De Kerkhovense Molen

Het zal u wellicht niet ontgaan zijn dat er door De Kerkhovense Molen en veel sympathisanten stevig oppositie is gevoerd tegen het bestemmingsplan dat hoge woningen wil toestaan tegenover de Molen. De Stichting heeft beroep ingesteld bij de Raad van State
Het bestuur van Stichting De Kerkhovense Molen geeft in zijn verweer aan dat er vanuit de richting van de nieuwe bebouwing de meeste wind komt en dat de windvang van de Molen nu al bedreigd wordt. In de toekomst zal de geplande hoge bebouwing de windvang permanent gaan bedreigen. De continuïteit en de instandhouding van de Molen kan hierdoor in gevaar komen. Daarom onderneemt het bestuur van de Stichting nu volop actie. . Tot op heden zijn er al diverse pogingen ondernomen om de noodzakelijke verbetering van de windvang te bewerkstelligen, maar voor dit perceel is dat nog niet gelukt.

Is de Molen dan tegen woningbouw?
Nee zeker niet. De leden van het bestuur en de vrijwilligers beseffen dat er, in deze tijd van schaarste aan woningen, gebouwd moeten worden voor een grote groep mensen. De locatie tegenover de Molen is daar prima geschikt voor en de nieuwbouw zal ook een fraaiere entree van Oisterwijk opleveren. Dus dat is zeker winst. Maar het huidige plan voorziet in woningen van 10 meter hoogte, een hoogte die zeer nadelig zal zijn voor de windvang en dus voor het goed laten draaien van de Molen. Het bestuur van de Kerkhovense Molen en de vele ondertekenaars van de petitie tegen deze hoge bebouwing pleiten er dan ook nadrukkelijk voor de woningen in het plan te realiseren tot een maximale hoogte van 7 meter. Op deze manier kun je ook met heel fraaie woningen een bijdrage leveren aan de krappe woningmarkt.

De Stichting betreurt het dat er tot nu toe zo weinig politieke medewerking is voor het in stand houden van dit voor Oisterwijk toch unieke monument.
Een goed draaiende Molen die door zoveel mensen levend gehouden wordt en door zoveel mensen wordt bezocht verdient het dat Oisterwijk en zijn politici enthousiast mee willen werken aan het behoud van dit beeldbepalende mooie gebouw.