Care Inn

Column Roland Smulders: Voor alle koeien


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

Roland Smulders (Foto: Iris de Groot).

 

Soms passeert er een bericht dat op geen enkele manier aan het wereldtoneel schudt, maar dat me desondanks raakt. In het buitengebied van Moergestel gaan een paar koeien aan de wandel en eentje raakt bevriend met zomaar een andere koe in een weiland. De dieren mogen even sociaal met elkaar verkeren, tot iemand komt om de weglopers in veiligheid te brengen. Eind goed, al goed. Ik blijf zitten met het gevoel dat de wereld heel erg onrechtvaardig is. Was het zo erg geweest de naar aandacht hunkerende koe in het weiland bij haar nieuwe vriendin te laten? Dieren hebben gevoel, dat blijkt maar weer.

Het voorval doet me denken aan een liedje dat mijn vader altijd zong. Een liedje over Koetje Boe en haar intense verlangen naar buurmans paard met de lange staart. Mijn halve leven dacht ik vol bewondering dat hij het zelf had verzonnen, maar YouTube leerde me uiteindelijk beter. Wie er meer over wil weten, moet zoeken bij de Vlaamse zanger Bobbejaan Schoepen. Ergens lijkt het me wel een mooi eerbetoon als straks heel Nederland Het liedje loopt te galmen. Die is voor hem zal ik denken. Voor hem en voor alle koeien die bij het geringste teken van affectie in veiligheid worden gebracht.

Iemand lijkt mijn klaagzang over het gebrek aan nieuws in mijn woonplaats Oisterwijk gehoord te hebben. Er gaan de laatste tijd opvallend veel dingen in vlammen op. Papiercontainers, opberghokjes, restaurants. Hopelijk is het toeval, want aan elkaar geplakt leveren de meldingen toch een verontrustend beeld op. Niet in de laatste plaats, omdat het restaurants betreft, die ik af en toe pleeg te bezoeken. De stapel houtblokken bij de gezellig knisperende haard zagen er onschuldig uit, maar schijn kan duidelijk bedriegen. In de wetenschap dat het elk moment weer kan gebeuren, smaakt het eten toch minder. Niks ten nadele van de koe die er het leven voor moest laten. Ze kan het ook niet helpen dat alle krachten van het universum tegen haar en haar soortgenoten lijken samen te spannen.

Uiteindelijk zal nader onderzoek alle opborrelende theorieën over ogenschijnlijke verbanden de kop indrukken. Dat er sprake is van dezelfde bedrijfsleider is echt een terloopse uitlating die heel snel en volkomen onterecht een eigen leven kan gaan leiden. Soms zit het ook voor zo iemand gewoon even tegen. Probleem is alleen dat verzekeraars zich niet altijd willen laten overtuigen. Ze zijn slecht genoeg om elk gerucht uit de losse pols als strohalm aan te grijpen. Ze zijn het aan andere verzekerden verplicht claims tot op de bodem uit te zoeken. Het boeit die verzekeraars echt niet dat ik straks geen adres meer over heb om mijn verjaardag te vieren.

In de koeienhemel sluit intussen een nieuwkomer vriendschap met de koeien die er al eerder hun intrek namen. Wat haar verhaal is? Ze eindigde als biefstuk op het bord van iemand die ‘maak er maar iets van’ riep, toen gevraagd werd hoe het resultaat moest worden. Het zou al snel beter zijn, dan als hij het zelf probeerde. Waar het zich allemaal afspeelde? Oisterwijk. Parel in het groen. Volgens de makers van de Michelingids het bezoeken meer dan waard, maar waar het aanbrengen van de bijbehorende sticker al volledig meetelt als nieuwsfeit.

 

Meer columns van Roland Smulders

Facebookpagina van Roland Smulders