Care Inn

Geslaagd mini-symposium VHVO over omgaan met elkaar in zorgzame buurt


Op vrijdagmiddag 11 oktober organiseerde de VHVO in Den Boogaard Moergestel een mini-symposium voor de welzijns- en zorginstellingen in de gemeente Oisterwijk onder de titel: “Omgaan met elkaar in een zorgzame buurt”.

Ontmoeting in beweging, een van de acties die besproken werden.

In zijn welkomstwoord benadrukte voorzitter Wil Jaegers de noodzaak om in te zetten op preventie. We kunnen de zorg niet alleen overlaten aan de professionals; in een zorgzame buurt kunnen we elkaar ondersteunen, op elkaar letten.

Drie persoonlijke interviews met initiatiefnemers van sociale actie: Ontmoeting in beweging (Jelle van den Elzen), Buurtgenoten Moergestel (Piet Gelden)en Zomerontmoetingen (Wilma Weren) maakten duidelijk waarom deze initiatiefnemers tot hun actie kwamen, wat hen daartoe bewogen had, welke problemen ze moesten overwinnen maar ook hoeveel positiefs hun acties hebben opgeleverd.

Gon Mevis, directeur-bestuurder van Contour de Twern toonde aan hoe belangrijk het is dat we als buurtgemeenschap naar elkaar moeten omkijken omdat de zorg kampt met enorme personeelstekorten. Hij pleitte voor veerkrachtige buurten met sterkte bewonersorganisaties.

Vervolgens werd in drie groepen gezocht naar goede voorbeelden, suggesties en ideeën die kunnen leiden tot versterking van de samenhang in onze wijken en buurten. Het secretariaat van de VHVO werkt de resultaten van deze groepsgesprekken uit en zal die terugkoppelen naar de deelnemers en inbrengen bij het overleg met de gemeente.

Het was volgens de VHVO een leerzame en vruchtbare middag. De uitkomsten zullen worden gepubliceerd op de website van de VHVO.