Care Inn

PGB wil meer startersleningen maar dat is dweilen met de kraan open


De Oisterwijkse regeringspartij Partij Gemeente Belangen (PGB) wil meer geld beschikbaar stellen voor startersleningen. ‘Dat is dweilen met de kraan open,’ aldus Hans Hulsbosch, deskundige in volkshuisvesting en voormalig directeur van Woningbouwcorporatie Leystromen.

Komende raadsvergadering staat de starterslening op de agenda. Het is een lening die je kan krijgen als aanvulling op de reguliere hypotheek voor een eerste koophuis. Deze lening heeft tot doel het verschil te overbruggen tussen de prijs van de woning en de maximale hypotheek.

Woningnood

In onze gemeente kennen we een woningnood. Er komen te weinig huurwoningen vrij bij de woningbouwcorporatie en nieuwbouw, om aan de vraag voor sociale woningen te voorzien. En er worden te weinig woningen gebouwd voor verkoop tegen relatief haalbare bedragen. Die laatste zijn alleen beschikbaar voor mensen met een hoger startkapitaal en meer dan modaal inkomen. Vanwege het beperkte aanbod zijn de vraagprijzen hoog en wordt er veel geboden. Wie dat kan betalen heeft kansen; wie dat niet kan grijpt mis.

Hulp

Voor een individu met net te weinig inkomen voor een hypotheek of net te weinig eigen startkapitaal – om mee te kunnen bieden op een koopwoning – is een extra potje geld een welkome oplossing. Dat kan bijvoorbeeld met hulp van ouders of bijvoorbeeld een erfenis. In dat geval kan dit individu net iets meer bieden dan een ander, en kan op die manier kans maken op die ene woning. Dat de prijzen bij schaarste omhoog gaan mag logisch zijn.

De gemeente wil ook helpen, en de gemeenteraad heeft daartoe een zogeheten starterslening beschikbaar gesteld. Het kan net dat verschil overbruggen, waardoor een starter met net te weinig budget toch mee kan bieden.

En zo bieden potentiële kopers tegen elkaar op, maar gaat die ene woning alsnog maar naar één koper, en wordt de prijs logischerwijs hoger. Dit fenomeen is overigens niet nieuw, al jaren waarschuwen deskundigen voor het opdrijvende effect (klik). Het lost het woningtekort niet op.

Tekort

De realisatie van bouwplannen gaat traag, de vraag is vele malen groter dan het aanbod (Bron: Gemeente Oisterwijk).

In een woningmarkt met een groot tekort aan woningen, kan de starterslening het individu helpen aan meer budget, en daarmee meer kans op een woning. PGB heeft aangekondigd ‘om bij de volgende raadsvergadering met een voorstel te komen om de pot weer aan te vullen, zodat starters gebruik kunnen blijven maken van de starterslening. Dat lijkt ons essentieel om ervoor te zorgen dat onze jeugd in onze gemeente kan blijven wonen.’

Helaas zorgt de starterslening voor de gehele groep woningzoekenden niet voor meer huizen. De starterslening zorgt slechts voor meer geld, waarmee duurdere woningen betaald kunnen worden. De regeling voegt niets toe aan het aantal beschikbare woningen, laat staan dat ze betaalbaar worden, in tegendeel. Voor een individu kan het een uitkomst zijn, maar voor de gehele samenleving is dit een verschuiven van het werkelijke probleem: te weinig betaalbare woningen.

Water naar de zee

Volgens Hans Hulsbosch, deskundige in volkshuisvesting, voormalig directeur van woningcorporatie Leystromen en momenteel redactielid van PIT Onderzoek (klik), zijn startersleningen ‘helaas druppels op de gloeiende plaat. Het is dweilen met de kraan open. Alleen bij forse bouwstromen in het buitengebied kunnen voldoende sociale woningen worden gebouwd. Het probleem is echter, waar worden die gebouwd?’ De oplossing is volgens Hulsbosch vooral ‘veel bouwen’.

PGB

We vroegen PGB of het geld voor de starterslening niet beter gebruikt kan worden voor het sneller bouwen van meer betaalbare woningen? Helaas heeft de partij ondanks herhaaldelijk verzoek niet op deze vraag gereageerd.