Care Inn

3 feiten en fabels over bh’s en borsten *


De laatste jaren gaan er veel verhalen over het dragen van een bh. De ene expert zegt dat het juist goed is om er eentje te dragen, terwijl er ook verhalen gaan over het afknellen van lymfevaten door te strakke bh’s.

 Maar dat blijkt in veel gevallen niet waar te gaan. Als het aankomt op bh’s dragen en feiten en fabels, blijkt dat veel verhalen schromelijk overdreven of flauwekul zijn.

Flauwekul of echt waar?

Kun je beter wel of geen bh dragen? Er wordt al veel overgeschreven, maar vaak wordt er niet gekeken naar het medische aspect. In ieder geval mag je volledig zelf kiezen of je wel of geen bh wil dragen. Vind je het niet prettig en geloof je dat je beter af bent als je er geen draagt, dan is deze keuze ook prima. Het dragen van een bh hoeft overigens geen straf te zijn, want als je voor een comfortabel exemplaar kiest, kun je ook de voordelen ervan ervaren. Doordat er de laatste jaren veel misvattingen zijn over het dragen van bh’s, zijn ze in een kwaad daglicht komen te staan. Een aantal feiten en fabels over bh’s en borsten.

‘Geen bh dragen zorgt voor stevigere borsten’

Online wordt er beweerd dat je borsten hun vorm beter behouden als je niet dagelijks een bh draagt. Het weefsel van de borst zou steviger worden zonder ondersteuning. Veel mensen geloven daarom dat als je hangborsten krijgt, je beter een tijd geen bh meer kunt dragen. Toch zeggen experts dat dit verhaal onzin is. Er zit namelijk geen spierweefsel in de borst, maar wel vetweefsel, bindweefsel en klierweefsel. Om deze reden kun je je borsten dus niet trainen. Of je last krijgt van hangende borsten, heeft meer te maken met je gewicht en hormonen. Je kunt dus geen oefeningen doen om je borsten te verjongen.

Wel is er een borstspier die je kunt trainen. Deze zit tegen je ribben. Maar deze spieren houden je borsten niet omhoog. Het verouderingsproces valt dus niet tegen te houden. Of je nu een bh draagt of niet.

Nee, bh’s knellen je lymfevaten niet af

Er zijn feiten en ook veel fabels over bh’s en borsten (Bron: Unsplash.com)

Een andere bewering die de laatste tijd veel rondgaat, is dat een strakke bh de lymfevaten af zouden knellen. Daardoor zouden er giftige stoffen in de borsten ontstaan. Volgens een expert tegen het Belgische VRT Nieuws, is dat onzin. De lymfebanen zitten namelijk onderhuids, waar veel vetweefsel zit. Je kunt deze niet zo strak afsnoeren, dat het lymfevocht er niet meer doorheen kan. De expert stelt dat niemand de pijn die dat zou veroorzaken, langer dan een half uur uit kan houden. Om deze reden kun je gewoon een bh dragen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor enige schade.

‘Duurdere bh’s zijn echt beter’

Hoe zit het ten slotte met het verschil tussen goedkopere en duurdere bh’s? Er zijn veel vragen over of je beter wel of niet in een duurdere bh kunt investeren. Het is in ieder geval een feit dat een duurdere bh kwalitatief beter is. Zo kun je het best kiezen voor een Marie Jo BH of een ander goed merk. Deze merken hebben doorgaans een betere pasvorm en bieden kwalitatief een betere ondersteuning.

Het is dus een feit dat je beter een duurdere bh kunt kiezen, als je meer comfort wil en voor ondergoed wil kiezen dat langer meegaat. Maar uiteindelijk is het altijd je eigen keuze wat je wel of niet wil dragen. Wil je dus een dagje zonder bh de deur uit, dan is dit ook geen probleem. Het belangrijkste is dat je kiest voor waar je je fijn bij voelt.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier