Care Inn

Partij PRO: Starterslening prima, maar dan wel voor álle starters!


Tijdens de raadsvergadering van 17 oktober heeft de raad er unaniem voor gekozen de “spaarpot” voor de Starterslening aan te vullen. Maar wie mogen er eigenlijk van die spaarpot gebruik maken?

Mensen die in gemeente Oisterwijk een huis kopen tot 355.000 euro en niet eerder zelf in het bezit van een huis zijn geweest, kunnen onder voorwaarden gebruik maken van de starterslening die onze gemeente daarvoor beschikbaar stelt.

Van deze lening wordt dankbaar gebruik gemaakt, door mensen die in Oisterwijk wonen maar soms ook door mensen van buitenaf. Daarom lag er nu een voorstel dat de starterslening alleen bereikbaar maakte voor mensen die de afgelopen 10 jaren minimaal 6 jaar aaneengesloten in Oisterwijk hadden gewoond. En dáár was PRO niet blij mee!

Wat te denken bijvoorbeeld van jongeren die vanwege hun studie op kamers zijn gegaan en zich later toch in Oisterwijk willen settelen? Of van mensen die zijn uitgeweken naar een andere gemeente omdat daar wél een betaalbare huurwoning beschikbaar kwam? Die zouden volgens het voorstel wat er lag geen gebruik meer kunnen maken van onze starterslening. Onterecht, vindt PRO. Uit een evaluatie bleek overigens dat er in de afgelopen jaren maar weinig aanvragen van buiten de regio zijn gekomen. Waarom dan deze aanscherping?

Om meer mensen een kans te geven om gebruik te maken van de regeling hadden wij een wijzigingsvoorstel (amendement) gemaakt. We kregen in eerste instantie echter nauwelijks steun van de andere partijen. Maar… door samenwerking kun je meer bereiken! Want na goed overleg met de overige fracties en de wethouder, stelden we voor dat de starterslening dan in ieder geval óók beschikbaar komt voor iedereen die in het verleden minimaal 6 jaar onafgebroken In onze gemeente heeft gewoond.

Dit bleek een afspraak waar iedereen zich in kon vinden dus dit voorstel werd unaniem aangenomen. Hoewel PRO nog steeds vindt dat de starterslening voor iedere starter bereikbaar moet zijn, toch een mooi resultaat. Vooral voor iedereen die heimwee heeft naar onze mooie gemeente. Feit blijft natuurlijk wel dat we eigenlijk gewoon meer betaalbare (huur)woningen moeten bouwen.

Vragen? Reacties? fractie@pro-oisterwijk.nl

Casper Boot
Fractie PRO Oisterwijk

 

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)