Care Inn

Gemeente Oisterwijk moet tonnen bijleggen bij jeugdzorg maar weigert uitleg over de begroting


Maar liefst 11 miljoen moeten de gezamenlijke gemeenten bijleggen in de jeugdzorg. Bijna vijf ton daarvan drukt op de begroting van Gemeente Oisterwijk. Op de simpele vraag of dat bedrag al in de begroting zit, of er nog bij komt, wil wethouder financiën Anne Cristien Spekle op dit moment geen antwoord geven.

Jubelstemming

26 september jongstleden kwam wethouder Spekle namens het college (burgemeester en wethouders) van Oisterwijk met een opvallend positief persbericht: ‘De begroting die we aanbieden aan de raad is op orde.’ Na jaren van zorgen over een aankomend ‘ravijnjaar’ en berichten dat de gemeente meerdere miljoenen tekort zou komen – omdat de landelijke overheid minder geld beschikbaar gaat stellen – was daar plots de opvallend positieve mededeling dat er een manier was gevonden alsnog tot een sluitende begroting te komen.

Een ‘klein’ addertje onder het gras; in het persbericht stond niet vermeld dat de gemeente komende jaren wil bezuinigen op de kwetsbare medemens. Er is 7 tot 8 miljoen per jaar minder beschikbaar voor het onderdeel ‘samen redzaam’.  Hierover werd door onze redactie op 27 september gepubliceerd: Alsnog flinke bezuinigingen…

Alsnog tekort

Daags na dit bericht, komt het Brabants Dagblad met de boodschap dat de regiogemeenten samen 11,1 miljoen moeten bijleggen op de jeugdzorg. De organisatie die dat werk namens de gemeente uitvoert, heeft de bedrijfsvoering niet op orde. Tegelijk kan daaruit geconcludeerd worden, dat de gemeente te weinig grip heeft op de kosten bij de uitvoering van deze gemeentelijke taak.

Uiteraard wil de gemeenteraad weten hoe het hiermee verder moet. De zorg voor de jeugd is belangrijk, en het grip houden op de kosten en het zorgen voor een goede bedrijfsvoering van de uitvoering van gemeentetaken is dat net zo. Hierover volgt binnenkort een bijeenkomst met raadsleden, college en ambtenaren. Het deel dat voor Oisterwijk van toepassing is – een tekort van (zover nu bekend) 488.400 euro – drukt stevig op de Oisterwijkse begroting.

Fout was geen fout

De voorgestelde bezuiniging op ‘samen redzaam’ loopt op tot ruim 8 miljoen (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Even een zijsprongetje: Dat onze berichten goed gelezen worden was ons al bekend en dat de gemeentelijke organisatie ons op de voet volgt mag ook duidelijk zijn. Een korte blik in de keuken:  Ons bericht over de begroting werd 27 september geplaatst om 10.09 uur. Om 11.34 uur stuurt de woordvoerder van de gemeente ons een mail, met de melding dat wij een onjuist begrotingsoverzicht hebben geplaatst in ons bericht. Om 11.45 uur wordt door onze redactie geantwoord, met de mededeling dat het overzicht uit de documenten van de gemeente komt, en het verzoek het eventueel juiste overzicht te sturen. De betreffende ambtenaar blijkt afwezig; van collega’s komt geen reactie; na herhaling van onze vraag komt er een week later alsnog antwoord. Zo snel als het heen gaat; zo traag gaat het terug.

Geen antwoord

Terug naar de jeugdzorg: Vanwege het samenlopen van enerzijds de nieuwe (opvallend lage) begroting en nagenoeg tegelijk het bericht van een tekort in de jeugdzorg van 11,1 miljoen, werd later op die dag door onze redactie aan het college de eenvoudige vraag gesteld: ‘Welk deel daarvan is voor Oisterwijk? Is dat al in de begroting meegenomen? Zo niet, waarom niet?’ Op donderdag 3 oktober herhalen we de vraag, omdat we nog niets hebben gehoord. ‘Daar kom ik begin volgende week bij je op terug,’ was de belofte op diezelfde donderdag. Die belofte werd niet aan het begin, maar ruim een week later ingevuld met het toezenden van een uiterst ingewikkeld document. Het betreffende antwoord konden wij daaruit niet aflezen (en zo blijkt later ook de ambtenaar niet). Diezelfde vrijdag 11 oktober werden daarop door onze redactie opnieuw (eenvoudige) vragen gesteld.

“Zo snel als het heen gaat; zo traag gaat het terug.” Op 21 oktober komt er wel een reactie, maar helaas geen inhoudelijk antwoord op de vragen. De woordvoerder noemt de materie complex, wil geen antwoord geven, en verwijst ons naar de raadbijeenkomst die nog ingepland moet worden.

Complex?

Het argument dat de materie complex is mag duidelijk zijn: Hoe de gemeenteraad van Oisterwijk grip kan krijgen op hoe externe uitvoerders namens meerdere gezamenlijke gemeenten de jeugdzorg uitvoeren, welke budgetten daarvoor toereikend zijn, of en hoe daarover een toekomstbeeld gegeven kan worden, en hoe die jeugdzorg in de huidige samenleving ingericht moet worden … het lijkt haast (of is) een onmogelijke opgave.

De simpele vraag of een kostenpost al of niet in een begroting is opgenomen, kan echter heel eenvoudig met een ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord worden. Het bedrag is simpelweg wel, of niet in de berekening van die begroting meegenomen. Dat is alles behalve hogere wiskunde. De wethouder blijkt eenvoudigweg niet bereid om op dit moment op die eenvoudige vraag antwoord te geven. Wanneer wel is onbekend.

Begin november beslist de gemeenteraad over de begroting, daarmee ook over de bezuiniging van 7 tot 8 miljoen per jaar op ‘Samen Redzaam’, én ook over de bekende, maar mogelijk in de begroting ontbrekende meerkosten voor de jeugdzorg …