Gemeente Oisterwijk krijgt vanaf 2025 minder geld van het rijk. Het werd het ‘ravijnjaar’ genoemd. We zouden in een gat vallen. In de begroting stond eerst een tekort van ongeveer 6 miljoen, maar dat is recent ‘weggepoetst’. Hier en daar een bezuiniging en de belasting voor bedrijven én maatschappelijke organisaties gaat omhoog. Voor die laatste doelgroep moeten met samenwerken en meer hulp vanuit de samenleving ook de kosten omlaag.
Bij dergelijke politieke discussies zijn het steevast mooie woorden die stellen dat niemand tussen de wal en het schip mag belanden. Gebeurt dat wel, of moet er geld bij om dat te voorkomen, dan kost dat alsnog extra. Zoals we dat bijvoorbeeld zien bij de jeugdzorg, waar onvoorzien bijna vijf ton extra nodig is. De vraag is nog of het daarbij blijft, en of die vijf ton nog als meerkosten in de begroting verwerkt moet worden, want antwoord op die toch eenvoudige vraag hebben we nog steeds niet ontvangen!
De begroting is volgens financieel wethouder Anne Cristien Spekle rond, wat wil zeggen dat inkomsten en uitgaven in balans zijn. Blijkt daaruit alsnog dat de landelijke overheid gelijk had, en gemeenten het best met wat minder kunnen? Of gaat het straks ergens flink pijn doen? En wie zijn daarvan de dupe?
Belastingen
Het college (burgemeester en wethouders) wil niet de belasting voor inwoners verhogen, maar wil dat wel doen voor ‘niet-woningen’. Daarmee gaan winkeliers en bedrijven meer betalen. Ondernemers moeten dat opbrengen uit hun verkoop, en daarmee dus ook de vraagprijs van hun product of dienst verhogen. Of uit Oisterwijk vertrekken als ze die (gemiddeld) 700 euro per jaar niet willen of kunnen betalen. Het levert in ieder geval een 1,2 miljoen op.
Maar ook maatschappelijke organisaties krijgen een dergelijke rekening. Voor hen is de gemiddelde verhoging van 750 euro, zo laat de gemeente ons desgevraagd weten. Voor organisaties die eigenaar zijn komt daar nog een bedrag bij. Voor organisaties zoals bijvoorbeeld wijkcentra, die de ruimte ‘om niet’ van de gemeente in gebruik hebben, is een verhoging van ongeveer 500 euro van toepassing. Sport- en andere verenigingen, zorgorganisaties, wijkcentra, cultuurcentra en dergelijke gaan per jaar meer betalen. Deze maatschappelijke organisaties, veelal (mede) draaiende op vrijwilligersgroepen, bezig met goede inzet voor de samenleving, worden op deze manier door de gemeente extra belast. Opbrengst totaal, inclusief de huidige belasting, slechts 54.000 euro.
Tegelijk laat de begroting voor de komende jaren zien, dat er gekort moet worden op de gemeentelijke uitgaven. De grote vraag is nog, welke maatschappelijke organisaties bijvoorbeeld minder subsidie krijgen. Bij mindere subsidie en verhoging van de belastingen, worden deze organisaties dubbel geraakt. Iets voor de gemeenteraad om zich daar binnenkort over te buigen.
Vooruitzicht
Frans van Empel van Stichting de Kerkhovensemolen, die zich inzet voor behoud van het erfgoed en veel sociaal-maatschappelijke taken kent, maakt zich geheel geen zorgen over verlaging van de subsidie. ‘Wij hebben deze eeuw nog nooit een cent subsidie gehad van de Gemeente.’ En ook voor de verhoging van de belasting wordt niet gefreesd: ‘De waarde van een Molen als Rijksmonument is (nagenoeg) nihil. Hier hebben wij dus gelukkig geen last van.’ Wil Jaegers van de VHVO – de vereniging voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Oisterwijk die actief zijn op het gebied van welzijn en zorg – wacht ‘tot er meer bekend is’. Hij geeft aan dat nog onduidelijk is hoe het precies zit. De subsidieaanvragen voor 2025 zijn de deur uit, maar de gevolgen van de kostenbesparing in de begroting is nog niet bekend.
Wie er in ieder geval mee te maken krijgt is ControurdeTwern. ‘Op dit moment zijn we in gesprek met onze contactambtenaar van de gemeente over de begroting voor volgend jaar. Voor 2025 lijkt het er op dit moment niet op dat er gekort wordt op ons werk in Oisterwijk. Precieze details zijn echter nog niet bekend, omdat de gesprekken nog lopen,’ aldus Arie Hobo namens deze organisatie. ‘We hopen van harte dat mogelijke bezuinigingen de organisaties en voorzieningen in de sociale basis niet treffen. Tot nu toe hebben we hierover geen signalen ontvangen. Deze (preventieve) inzet en voorzieningen zijn cruciaal voor het versterken van de samenleving, vooral nu de zorgkosten toenemen en het tekort aan zorgprofessionals groeit.’
Donderdag 7 november om 17.00 uur gaat de gemeenteraad in debat over de begroting.
Klik en lees hier de uitkomst van de raadsvergadering met een correctie op bovenstaande informatie.