Donderdagavond werd in de gemeenteraad de begroting besproken voor komende vier jaar. Er volgde een hele lange lijst met opmerkingen en wensen van de raad. Wethouder Anne Cristien Spekle kreeg de nodige tegenwind op haar voorstel, ook van haar eigen VVD.
Het gaat voor nu te ver om al deze onderwerpen een voor een te behandelen; mede omdat ze later in de besluitvorming terugkomen. Het gaat in de begrotingsbehandeling in eerste instantie om richting te geven hoeveel budget er voor komende jaren voor bepaalde onderwerpen wordt gereserveerd.
Onjuiste informatie
Tijdens de behandeling van de begroting werd door de partijen D66, PRO en CDA opgemerkt dat de gemeente in haar informatie cijfers had vermeld, die verwarrend bleken te zijn. De reservering voor het sociaal domein zou dalen met ongeveer 8 miljoen. De raadsleden concludeerden dat deze vermelding een procentuele daling betrof van 54% en dat ‘hieruit gesuggereerd kan worden dat de gemeente fors bezuinigd op de basisstructuur van het sociaal domein’. Dit gaf onrust bij diverse inwoners en organisaties. Het college kreeg dan ook het verzoek duidelijker te communiceren.
Opmerkelijk hierbij is dat het bericht hierover op onze website door de (woordvoerder van) de wethouder is gelezen. Deze attendeerde ons er wel op dat er in hun tabel een fout stond, maar gaf geen correctie op het onjuiste beeld dat hieruit ontstond. De daling – zo blijkt achteraf – is geen bezuiniging op de basiszorg en ook geen mindere aandacht voor de kwetsbare inwoners. Het betreft de kosten en inkomsten die het rijk betaalt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, die in dat hoofdstuk zijn opgenomen. Die inkomsten en uitgaven – zo verwacht men nu – komen per maart 2026 te vervallen.
Hogere belastingen
Een ander belangrijk besluit dat donderdag werd genomen, is het voorlopig tegenhouden van belastingverhoging. Het college (burgemeester en wethouders) had bedacht om alle eigenaren en gebruikers van niet-woningen (winkels, bedrijven, fabrieken, verenigingen, sportclubs, wijkcentra et cetera) extra belasting te laten betalen. Hiermee zou 1,2 miljoen per jaar opgehaald kunnen worden. Hogere belastingen en bezuiniging op de basiszorg zou diverse organisaties dubbel kunnen raken, maar dat ‘pijn doen’ is vooralsnog van de baan. Het komende jaar kent de begroting nog een overschot, en ook heeft de gemeente voldoende spaargeld. Daarom heeft de raad (met uitzondering van partij PRO) besloten voorlopig geen belastingverhoging door te voeren, en later – afhankelijk van de werkelijke noodzaak – dit opnieuw te bekijken.