Hypotheek advies Oisterwijk Midden Brabant Advies Oisterwijk
woensdag, 4 december, 2024
Hypotheek advies Oisterwijk
Midden Brabant Advies Oisterwijk

6 ton op de plank bij gemeente voor isoleren woningen

Care Inn

Isoleren woningen nog niet van start; Gemeente Oisterwijk maakt weinig haast.

door PIT Onderzoek
Kees van Elderen
Jos van Luyck

Energie besparen door het isoleren van woningen met een slecht energielabel, dat is het doel van het Nationaal Isolatie Programma. Voor de Lokale Aanpak Isolatie is landelijk 400 miljoen Euro beschikbaar en nagenoeg alle gemeenten doen mee, zo ook de gemeente Oisterwijk. Die ontving daarvoor al in 2023 ruim 600.000 Euro, maar die liggen nog steeds op de plank.

Nico de Bresser is een van de energieklussers van DEC.

Energie besparen

De afgelopen jaren is al veel gedaan. Zo gaven energieadviseurs van het Energie Loket gratis advies. En vrijwilligers van Duurzame Energie Coöperatie Oisterwijk (D.E.C.-Oisterwijk), de zogenaamde energieklussers, boden ondersteuning bij het doorvoeren van kleine maatregelen. De kosten van ledlampen, tochtstrippen, radiatorfolie of het isoleren van leidingen, werden door de gemeente vergoed. Op die manier werden in meer dan 600 woningen in Oisterwijk energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Deze actie is beëindigd, maar ook nu nog kun je een beroep doen op de vrijwilligers van D.E.C.-Oisterwijk, waarbij je 25% korting krijgt op gebruikte materialen. Onlangs werd door het Energie Loket ook een nieuw project geïnitieerd. Ongeveer 350 woningen komen in aanmerking voor een gratis energie Lek Check. Op basis daarvan krijgen ze een integraal advies van de adviseurs van het Energie loket, waarna de energieklussers de kieren en gaten dichten en andere kleine maatregelen doorvoeren. Ook de kosten van dit project, dat loopt tot 2027, worden onder voorwaarden door de gemeente betaalt. Prima acties, maar er is meer nodig.

Woningen isoleren
Met genoemde maatregelen kun je al veel energie besparen, maar als je in een slecht geïsoleerd huis woont, moet er meer gebeuren. Daarvoor is het programma Lokale Aanpak Isolatie in het leven geroepen, gericht op koopwoningen met een energielabel D, E, F of G, en een WOZ-waarde van maximaal € 479.000,=. Eigenaren met een laag inkomen kunnen het isoleren hun huis doorgaans niet zelf betalen. Die hebben daardoor onnodig hoge energiekosten, die zelfs kunnen leiden tot energiearmoede. Om dat te voorkomen en juist deze mensen te helpen is de Rijksoverheid het project Lokale Aanpak Isolatie gestart. De gemeenten die daarmee aan de slag willen, kunnen daarvoor een speciale uitkering aanvragen. Al in 2023 vroeg en kreeg ook de gemeente Oisterwijk daarvoor een bedrag van ruim 600.000 Euro (eerste tranche). De besteding daarvan blijft echter tot nu toe uit. Eind vorig jaar startte de Gemeente Tilburg er al mee, maar in Oisterwijk moest daarvoor nog een plan worden gemaakt. De uitvoering zou naar verwachting in de loop van 2024 starten.

Subsidie

DEC geeft advies over energiebesparing (Bron: Energieloket Oisterwijk)

De gemeente richt zich vooral op de naar verwachting ca 350 huishouders met een laag inkomen een slecht geïsoleerde koopwoning. Mits ze aan de voorwaarden voldoen ontvangen zij voor het isoleren van hun koopwoning een subsidie van ongeveer 1.460 Euro. Voor andere bewoners van een slecht geïsoleerde koop woning resteert een subsidie van 500 Euro per woning, zolang de voorraad strekt. Over de voorwaarden en de exacte hoogte van de subsidies is echter nog geen duidelijkheid, dat komt in het plan. Mogelijk kunnen de aantallen of de subsidiebedragen ook wijzigen, als de gemeente van het Rijk in het kader van de Lokale Aanpak Isolatie meer subsidie aanvraagt en ontvangt, een tweede en derde tranche zijn aangekondigd.

Voortgang
Recent vroeg PIT Onderzoek de gemeente naar de stand van zaken en toen bleek dat het isoleren van woningen “nog niet wordt aangeboden”. Een pilot in Westend, marktconsultaties en diverse overleggen hebben weliswaar geleid tot verdere concretisering van een plan van aanpak, maar “besluitvorming hierover moet nog plaats vinden”. Volgens de gemeente kunnen pas dan de Europese aanbesteding, de communicatie en de uitvoering worden opgestart. Pas dan zal ook duidelijk worden met welke partners de gemeente in zee gaat. Of bijvoorbeeld D.E.C.-Oisterwijk, als energie adviseur voor de inwoners, daarbij opnieuw een belangrijke rol gaat vervullen. Dat vraagt nog even tijd en dus loopt het project in Oisterwijk flink vertraging op en wordt het isoleren van woningen op korte termijn nog niet aangepakt. Onnodig wonen daardoor veel huishouders ook de komende winter nog in een slecht geïsoleerde woning.

Scroll omlaag en lees meer!


glascentrale

brandprevent

lelieveld

Vakgarage

Gerelateerd - Meer >>